Tuinkamers op maat: wat zijn nou precies alle beschikbare mogelijkheden?
Ga terug

Alles wat je moet weten over de fundering voor jouw buitenverblijf

Alles wat je moet weten over de fundering voor jouw buitenverblijf

5 min leestijd

Heeft u interesse om een buitenverblijf op maat van Robuust op uw terrein te laten bouwen? Dan kunt u rekenen op een stabiel en betrouwbaar bouwwerk dat vele jaren meegaat. Maar elk bouwwerk begint allereerst bij een sterke fundering. En niet elke tuin of elk terrein is hetzelfde. In deze blog vertellen we u meer over de verschillende soorten grond, en hoe wij hier met onze funderingen rekening mee houden. Zo bent u verzekerd van een buitenverblijf dat staat als een huis.

Onze standaard fundering

Als er geen sprake van een bijzondere grondsoort is, werken we met een fundering van een betonband tussen betonnen poeren. Door hiervoor beton te gebruiken in plaats van hout, heeft u meteen een fundering die niet gevoelig is voor rot of schimmel. Een mooie investering voor de lange termijn dus. De betonnen fundering gaat minimaal 50 cm de grond in.

Wilt u een buitenverblijf op een minder stabiele ondergrond laten bouwen, bijvoorbeeld met een hogere kans op verzakking. Dit kunnen wij op twee manieren aanpakken: met een schroeffundering, of heipalen.

Stalen schroeffundering

Met een schroeffundering worden worden stalen schroeven meters diep in de grond geplaatst, waar vervolgens de betonpoeren bovenop worden geplaatst. Zo staat het buitenverblijf gegarandeerd steviger dan met alleen de betonnen fundering. Een handige optie voor minder stabiele grondsoorten zoals zeeklei of rivierklei, zonder voor het meer ingrijpende heien te moeten kiezen.

Fundering met betonnen heipalen

Als de stalen schroeven niet toereikend zijn, kunnen ook met een heimachine betonnen pijlers in de grond geslagen worden. Dit is de meest ingrijpende maar ook meest stabiele optie, om zeker te weten dat uw buitenverblijf absoluut geen verzakkingsgevaar heeft. De beste keuze voor een fundering op bijvoorbeeld veengrond of leemgrond, die in het noorden en zuiden van Nederland het meest te vinden zijn. Heeft u vragen over de fundering?

Stel uw vraag

De grondsoorten gids

Sommige grondsoorten zijn meer of minder geschikt om een bouwwerk op te plaatsen. Met de onderstaande informatie weet u wat de mogelijkheden zijn voor uw terrein, of onze standaard fundering voldoende is of dat er meer aan te pas hoeft te komen. Ook als u een minder makkelijke grondsoort heeft, gaan wij natuurlijk graag de uitdaging aan om een rotsvast buitenverblijf voor u neer te zetten. Wij heten niet voor niets Robuust Buitenleven!

Zandgrond

Zandgrond komt veel voor in Nederland en heeft weinig gevaar voor verzakking. Als uw terrein uit zandgrond bestaat kan hier zonder probleem met onze standaard betonnen funderingen gewerkt worden. Hier valt o.a. ook duingrond onder.

Kleigrond

Een ondergrond van zeeklei of rivierklei is minder stabiel dan zand, en heeft een grotere kans op verzakking. Afhankelijk van deze grond is een schroeffundering of met heipalen aan te raden.

Veengrond

Veengrond komt in diverse plekken in Nederland voor, o.a. in Groningen en Drenthe. Bij een ondergrond van veen is er een vrij groot risico op verzakking; daarom is heien hier uit voorzorg vaak de beste optie.

Leemgrond

Leemgrond, ook wel löss genoemd, vind je vooral in het zuiden van land in Limburg. Leemgrond bestaat uit kalksteen en is tevens erg vatbaar voor verzakkingen. Als u een buitenverblijf op leemgrond wil laten bouwen, zal hier ook waarschijnlijk heien voor nodig zijn.

Bij Robuust bent u verzekerd
van buitenverblijven op maat met de sterkste fundering

Bij Robuust staat maatwerk op nummer een. Wij denken met u mee over de optimale plaatsing en ligging voor uw buitenverblijf. Ook de fundering is daarbij een essentieel deel. Wij hebben ervaring met bouwen op alle verschillende grondsoorten, en weten wat de mogelijkheden op uw terrein zijn. Ook voor de meer ingrijpende procedures als heipalen plaatsen, kunt u rekenen op volledige ontzorging. Robuust maakt het voor u in orde.

Enthousiast over de mogelijkheden voor een buitenverblijf van Robuust? Neem nu contact met ons op, en we bespreken graag de mogelijkheden!

Maak een afspraak
Een buitenverblijf op maat laten bouwen: wat is er mogelijk bij robuust?

Volgende